Sikkerhet er viktigst av alt

Linda Marie Anderstrøm, Agderposten Medier
Auto-Cars verksted på Stoa tar ikke bare imot sine egne merker, Opel og Mitsubishi. De gjør service- og vedlikehold på alle typer biler, og understreker også viktigheten av å ivareta de litt eldre bilene.

Biler som er trygge på veien
Mange unngår å ta service på eldre biler fordi man ikke ønsker å bruke penger på vedlikehold, men service på eldre biler er vel så viktig som på nye.

- Det er først og fremst for å sikre at bilen er trygg på veien, men også for å unngå unødvendige problemer med bilen i hverdagen, forteller Verkstedmester Sigmund Homme Johansen.

Johansen har vært tilknyttet Auto-Cars verksted i drøye seks år. Nå er han ansvarlig for å sikre at kundene som er innom verkstedet får en god opplevelse av oppholdet, og viktigst av alt – at de kan hente ut en trygg og driftssikker bil.

- Det er mye dyrere å reparere bilen enn å vedlikeholde. Ved service går vi gjennom alt som er sikkerhetsrelatert. Det er veldig viktig på eldre biler, vel så viktig som på nye biler. Slitasjedeler må fikses for å sikre trygg funksjonalitet, sier han.

Det er viktig å huske på at en bil ikke bare slites gjennom bruk, men også gjennom alderdom, og behovet for vedlikehold er like stort for biler som «bare står i garasjen».

- Bilen trenger blant annet regelmessig oljeskift. Kombinerer man dette med enkelte andre sjekkpunkter på verksted så vet man også mye om hvilken tilstand bilen din er i, og man kan unngå store overraskelser og kostnader.

Kvalitet gir fornøyde kunder
Ved å ta service på merkeverksted er det kvalifisert personell som gjør jobben og du kan være trygg på at alle bilens deler fungerer slik de skal. Sertifiserte merkeverksteder som Auto-Car bruker bilfabrikantenes foreskrevne sjekklister ved service og vedlikehold, og har tilgang på merkespesifikk informasjon om oppdateringer.

- Det er absolutt en fordel å bruke merkeverksted. Våre mekanikere er utdannet for å arbeide på de merkene vi fører, og vi har utstyr for feilsøking, og spesialverktøy der det kreves. En annen fordel er at vi får fortløpende informasjon fra importør om det er behov for oppdateringer. Forståelse og kompetanse er viktige elementer ved service, og der kan vi som merkeverksted yte den beste servicen, slår Johansen fast.
At merkeverkstedene anvender seg av deler av høy kvalitet som er designet spesielt for de enkelte bilmodellene er et annet element som spiller inn. Bruk av originale deler fører til lave vedlikehold- og reparasjonskostnader, og gir bilen en trygg og økonomisk levetid.

Johansen forteller at selve kvaliteten på arbeidet, og kundens opplevelse av besøket får stort fokus hos gjengen på Auto-Car:

- Kunden skal bli 100% fornøyd, vi skal svare til eller overgå forventningene. Det skal være en trygghet for kundene å komme hit. De som skrur på bilene har stor kompetanse, vi kan det vi driver med, og vi ar stolte av de merkene vi fører hos oss.


Karosseriavdeling
Også i bilskadeavdelingen som holder til på Stoa er kompetansen høy, og fokuset på bilenes driftssikkerhet er om mulig enda større. Tom Walbeck er Verkstedmester på karosseri hos Auto-Car, og har arbeidet for bedriften siden 1983. Han sitter også i Prøvenemda innenfor bilskade, et verv som ifølge ham selv holder ham oppdatert på faget til enhver tid.

- Jeg begynte som bilmekaniker, og gikk videre til karosseri i 1990. Siden den gang har jeg holdt på med det. Jeg trives med variasjonen i sakene vi får inn her hos oss og jeg liker at vi ser effekten av den innsatsen vi gjør såpass tydelig. Her oppe på karosseriavdelingen reparerer vi biler som er kollisjonsskadde, og er spesialutdannede i å få bilen tilbake i driftssikker stand, forteller han.

Han beskriver hvordan også deres segment av bilbransjen har utviklet seg voldsomt i løpet av de siste årene. Oppbygging av karosseri er mye mer kollisjonssikkert nå, med forsterkede områder rundt kupeen, og ved at kraft fordeles på en annen måte enn i eldre karosseri.

- Det er viktig at bilene repareres så karosseriet tåler påkjenningen av et nytt sammenstøt. Vi arbeider alltid etter fabrikantens metoder, og dokumenter arbeidet med bilder og notater underveis. Om bilen kommer ut for en ny ulykke er det avgjørende at vi har gjort alt riktig ved reparasjon, forklarer han, og sier avslutningsvis at:

- Jobben vi gjør innebærer absolutt et utrolig stort ansvar. Det er vi obs på i alt vi foretar oss her, hver eneste dag.