Morgendagens folkevogn

(Agderposten Medier) Volkswagen I.D. har en rekkevidde på mellom 400 og 600 kilometer og kan kjøre selv. Verdenspremieren i Paris denne uken er intet mindre enn starten på en ny æra hos Volkswagen, som lover at en produksjonsbil med mye av den samme teknologien vil være på veien i 2020.

I.D. symboliserer Volkswagen Groups motto «Think New» og vil danne basisen for en kommende modell som er ventet på markedet i 2020 – til en pris som tilsvarer en velutstyrt Volkswagen Golf på det europeiske markedet.
Konseptbilen ser imidlertid også enda lenger frem i tid, og er utstyrt med en modus som kalles «I.D. Pilot». Dette er teknologi som gjør bilen selvkjørende, og det er forventet at slik teknologi vil være tilgjengelig i markedet innen 2025. Det er også året hvor Volkswagen har satt seg som mål å selge én million elektriske biler i året. Produksjonsversjonen av I.D. vil bidra sterkt til at selskapet når dette målet.

Kjørelengde på 600 km.
Bilen er den første som er bygget på den såkalte MEB-plattformen (modulært elektrifiseringsbyggesett). Denne nye plattformkonstruksjonen vil danne grunnlaget for en rekke elektriske biler fra Volkswagen i årene fremover, og den har en rekke egenskaper som sørger for optimal plass, kjørelengde og sikkerhet.
Batteriet vil være plassert under gulvet, og i I.D. sitt tilfelle har det god nok kapasitet til å gi bilen en kjørelengde på mellom 400 og 600 kilometer. Batteriet kan også hurtiglades til 80 prosent kapasitet på kun 30 minutter. Den elektriske motoren yter 125 kW, og dette gjør at bilen akselererer fra 0 til 100 km/t på under 8 sekunder. Toppfarten er begrenset til 160 km/t.

Nytt designspråk
Volkswagen I.D. er ikke bare den første bilen som er basert på MEB-plattformen. Det er også den første bilen som viser frem konsernets nye designspråk for elektriske biler.
– Før vi satte pennen mot papiret under utviklingen av I.D., diskuterte vi fremtidens mobilitet grundig. Det er åpenbart at fremtidens bil vil være et sted for kommunikasjon i enda større grad enn tidligere. Open Space-konseptet i nye I.D. er et eksempel på dette, sier sjefsdesigner for Volkswagen, Klaus Bischoff.
Det nye designspråket setter individet i sentrum. Biler som I.D. er ikke rene maskiner, men biler som reagerer interaktivt. Dette er reflektert i designet som viser en stor grad av empati. Mangelen på en stor grill i fronten har gitt designerne større frihet, og fronten domineres dermed av de interaktive LED-lysene. Disse fremstår i enda større grad enn tidligere som «øyne» og har også en rekke moduser som får bilen til å virke nærmest levende.

Interiørrevolusjon
Det er nemlig ikke bare teknikken som er revolusjonerende med I.D. Volkswagen kaller det nye interiøret «Open Space», og det skal være et rent og luftig rom som møter passasjerene. De fire separate setene kan konfigureres på forskjellige måter. Dette gjør at at man har inntil 960 liter bagasjerom tilgjengelig.
Føreren styrer bilens funksjoner ved hjelp av intuitive touch-skjermer samt stemme- og bevegelsesstyring. Den ene, sentrale touchskjermen i midtkonsollen er imidlertid historie. Denne blir erstattet av individuelle touch-skjermer i dørpanelene.

Rattet forsvinner
Det er imidlertid rattet som står i sentrum i fremtidens bil. Multifunksjonsrattet er som vanlig utstyrt med en Volkswagen-logo i midten, men her har logoen en spesiell funksjon. Ved å trykke på den i tre sekunder vil rattet forsvinne inn i dashbordet, og bilen vil med dette gå over til å være selvkjørende.
Ved hjelp av fire laser-scannere, flere kameraer, ultralyd og radar holder bilen kontinuerlig oversikt over trafikk, fotgjengere og miljø.