Helmaks C-MAX

Av Jens P. Christensen, Agderposten Medier
– C-MAX er en strålende bil. Det er faktisk den av våre mange modeller jeg liker aller best. Den er utrolig fleksibel, velutstyrt, komfortabel og romslig. Det er en bil som passer for alle – fra barnefamilier til godt voksne, sier den rutinerte Ford-forhandler Dagfinn Noddeland når han parkerer midtsommernyheten, tredje generasjon C-MAX.

Ford lanserte C-MAX første gang i 2003 og siden den gang er det solgt over 1,2 millioner i Europa. Salgsdisponent Noddeland hos Arendal Auto er så begeistret for flerbruksbilen at han synes mange flere nordmenn burde velge akkurat den bilen.
5-seteren C-MAX og storebror, 7-seteren Grand C-MAX, har fått enda mer elegant og sporty eksteriør, mer innvendig plass, høyere bakkeklaring og nye drivstoffgjerrige, effektive motorer.

Avansert teknologi
Den nye C-MAX-familien er utstyrt med avansert Ford-teknologi som hjelper føreren med å unngå eller redusere omfanget av ulykker – fra riper og bulker ved parkering til mer alvorlige kollisjoner i høyere fart.
Fords Parkeringsassistent finner passende parkeringsplass og kan med et tastetrykk styre kjøretøyet på plass mens føreren håndterer gass og brems. Med to nye ultrasoniske sensorer bak på bilen kan C-MAX og Grand C-MAX også utføre vinkelrett parkering. Systemet hjelper føreren med å rygge inn på parkeringsplasser mellom andre biler – som for eksempel i parkeringshus.
De ekstra sensorene aktiverer også to andre teknologier som hjelper føreren med å manøvrere ut av parkeringsplass.

Enda bedre Active City Stop
Ford har også forbedret Active City Stop, som benytter sensorer foran på kjøretøyet til å avdekke stillestående objekter på veien foran bilen, og som klargjør bremsene hvis kjøretøyet nærmer seg et objekt altfor raskt.
Hvis føreren fortsatt ikke reagerer, reduserer systemet motorens turtall og bremser for å redusere kollisjonseffekten. Nye C-MAX har det mest avanserte systemet, som nå fungerer ved hastigheter på opptil 50 km/t, en økning fra tidligere 30 km/t.
Ved bevegelige objekter fungerer Active Braking på tilsvarende måte som Active City Stop, men innenfor en kjørehastighet på mellom 8 km/t og 180 km/t. Den fungerer som en hjelp for føreren ved høye hastigheter, for eksempel på motorveien, ved å avgi varsel og bremse etter behov.

Prisgunstige utstyrspakker
Nye C-MAX har omfattende standardutstyr, men i tillegg tilbys ekstrautstyr i svært prisgunstige «pakker», opplyser Noddeland, som legger til at nye C-MAX leveres med LED-kjørelys, Bi-Xenon HID-hovedlys og Fords adaptive frontlyssystem, som justerer vinkelen på hovedlysene til en av sju innstillinger, avhengig av trafikk- og veiforholdene. Ved svinging i lavere hastigheter retter systemet for eksempel en lysstråle mot veikanten, slik at syklister og fotgjengere blir mer synlige. Systemet vil også være til hjelp for sjåfører som svinger i større hastigheter, ved å rette lyset lenger inn i svingen.
Nye motorer
Mange C-MAX-kunder vil garantert velge Fords velrenommerte 1-liters EcoBoost-motor, som i 2014 ble utpekt til årets internasjonale motor for utrolige tredje år på rad. Men et spennende alternativ er den nye Euro VI-godkjente 1,5 liters TDCi dieselmotoren med et gjennomsnittsforbruk på beskjedne 0,38 liter på mila og et CO2 utslipp på 99 g/km.
Bedre ytelse og større drivstoffeffektivitet er Fords uttalte ambisjoner.

«Sparker» opp bakluken
Nye C-MAX har et komfortnivå som man normalt forbinder med større og mer eksklusive kjøretøy. Et eksempel er den automatiske bakluken, som åpnes/lukkes og gir tilgang til bagasjerommet ved en lett sparkebevegelse.
Et annet eksempel er Fords eget stemmeaktiverte kommunikasjonssystem SYNC 2, med 8-tommers høyoppløst berøringsskjerm i farger og avansert stemmestyring for betjening av lyd, navigering, klimaanlegg og tilkoblede mobiltelefonfunksjoner.