Heftig og begeistret

Jens P. Christensen, Agderposten Medier
Interessen var så stor at enkelte av VIP-gjestene gikk rett i knestående da verdens første TDI plug-in hybrid med quattro ble vist for spesielt inviterte i Arendal. Store, elegante Q7 e-tron quattro er Audis første plug-in hybrid med dieselmotor. Foreløpig på «signingsferd» kysten rundt, men begeistringen tyder på at den hybrid-SUV’en snart ruller på sørlandsveiene.

– Veldig moro med så stor interesse for denne spesielle forhåndsvisningen, sa en fornøyd salgssjef Kai Sillerud, som sammen med kollega Jørn Tunsberg, presenterte den spennende nyheten og svarte på spørsmål engasjerte gjester som valgte presentasjon av ny bil fremfor strålende utevær denne lørdagsettermiddagen.
Det var en se-men-ikke-kjøre seanse, men mer enn attraktiv nok for de fremmøtte som saumfarte den store SUV’en.

0,2 liter på mila
Q7 e-tron quattro 3.0 TDI kombinerer i følge Audi det beste fra to verdener. Den har for det første et litium-ionbatteri som gir den store SUV-en en elektrisk rekkevidde på inntil 56 kilometer. Den er da både stillegående og sterk og har ingen lokale utslipp. I tillegg har den dieselmotor som gir bilen en total rekkevidde på 1410 kilometer.
Den akselerer fra 0 til 100 km/t på seks sekunder, og har likevel et forbruk på under 0,2 liter diesel per mil. Audi Q7 e-tron quattro er sportslig og komfortabel, samtidig som den utnytter drivstoffet svært effektivt.

Sportslige krefter - lavt forbruk
I likhet med alle hybridmodeller fra Audi er Q7 e-tron quattro også konstruert som en parallell-hybrid. 3,0-liters TDI-motoren, en svært effektiv V6 dieselmotor av siste generasjon, har en ytelse på 258 hk og et dreiemoment på 600 Nm. Aktive motorfester – for første gang på en dieselmotor – eliminerer uønskede vibrasjoner ved hjelp av selektive tellerimpulser.

Hybridstyring
Hybridstyringen styrer driftsmodusene til Audi Q7 e-tron quattro på en intelligent, fleksibel og svært effektiv måte. Føreren kan velge mellom fire moduser. EV-modus prioriterer elektrisk kjøring, mens det i hybridmodus stort sett er hybridstyringen som bestemmer hvilken motor som skal brukes. I modusen battery hold lagrer systemet den elektriske energien, mens batteriet lades i modusen battery charge.
Den store SUV-en starter vanligvis i elektrisk modus. For å aktivere TDI-motoren trår føreren den aktive gasspedalen (en annen innovasjon fra Audi) ned forbi en bestemt motstand, som avhenger av kravene til hybridstyringen. .

Diskret og kraftfull design
Designen til den nye 5,05 meter lange Audi Q7 forener kraftfulle og stilistiske elementer med en diskret eleganse. Detaljer som den svært markante grillen, de fremhevede hjulene og de brede hjulbuene – et typisk quattro-element – viser tydelig merkets DNA. Alle linjer og overflater er presise og skarpe, og fremhever bilens bredde og kompakte fremtoning. Bakluken smyger seg rundt de høyreiste D-stolpene, og viser modellens slektskap med resten av Q-familien fra Audi. Singleframe-grillen, luftinntakene, de 19-tommers dekkene og den bakre diffuseren er spesialdesignet for Q7 e-tron quattro. Frontlyktene er tredimensjonale, og har en lyssignatur som fremstår som en dobbel pil.

Førsteklasses kvalitet
Audi Q7 e-tron quattro har den mest romslige kupeen i klassen. De tre baksetene har justerbare seterygger og kan justeres forover og bakover etter behov. Litium-ionbatteriet er plassert på en plassbesparende måte. Dette gir bagasjerommet et volum på 890 liter i basisutgaven, det maksimale volumet er på 2075 liter. Elektrisk bakluke er standard.
Designelementer som den lange buen som smyger seg rundt føreren og sidepassasjeren, dekorlistene samt luftdysene understreker de romslige plassforholdene.

Audi virtual cockpit
Et av høydepunktene i Q7 e-tron er Audi virtual cockpit (standard), et digitalt instrumentpanel på 12,3 tommer. Her vises all viktig informasjon i fascinerende grafikk av glimrende kvalitet. Føreren kan hente ulike nivåer av informasjon, inkludert spesifikke e-tron-instrumenter som for eksempel effektmåleren.
Det store displayet gjør det mulig å bytte til vanlig turteller eller vise den samtidig med effektmåleren. I tillegg viser instrumentpanelet energiflyt, rekkevidde (med tall og stolper) og batteriets ladenivå.