Fjerde generasjon av hybrid-ikonet

Jens P Christensen, Agderposten Medier
Det er snart tyve år siden Toyota lanserte hybridmodellen Prius. I neste uke lanseres fjerde generasjon av hybrid-ikonet. Verdens mest solgte hybrid tar effektivitet til nye høyder. Et helt nytt hybrid-system gir de største forbedringer siden første Prius kom i 1997. Ikke minst reduseres utslipp og drivstoff-forbruk ytterligere.

– Det er veldig spennende å introdusere nye Prius. Den er enda tøffere enn forrige generasjon. Interiøret et ordentlig stilig og kjøreegenskapene er blitt enda noen hakk bedre, sier salgssjef Johan Fredrik Grønlie, som er sikker på at nyheten vil slå godt an hos kundene.
Nye Prius oppnår den største effektivitets-forbedringen noensinne, med et CO2-utslipp fra 70 g/km og et kombinert drivstofforbruk fra 0,30 l/mil
Det å bruke mindre drivstoff og samtidig slippe ut mindre skadelige stoffer har alltid vært sentralt for konseptet Toyota Prius.
Med den helt nye modellen har Toyota foretatt en fullstendig revisjon av sitt hybridsystem og samtidig kommet med en nyskapende aerodynamisk design som tar den karakteristiske effektiviteten til nye høyder.

Forbedringer av effektivitet
Endringer i den hybride drivlinjen står sentralt i denne prestasjonen, inkludert utvikling av 1.8-liters VVT-i bensinmotoren med Atkinson syklus til en termisk effektivitet på verdensledende 40 prosent. Man har eksempelvis redusert friksjonen og de mekaniske tapene, slik at en større mengde energi kan utnyttes fra hver dråpe drivstoff.
Forøvrig har alle de viktige komponentene i hybridsystemet blitt redesignet eller revidert for å spare vekt og forbedre effektiviteten, inkludert transakselen, elmotoren og kraftkontroll-enheten.
Et nytt nikkel-metal hydrid (NiMH) batteri er mer kompakt, men kan samtidig lagre mer energi, noe som gir bedre ytelse og forbedrer plassforholdene. Batteriet er nå plassert helt og holdent under baksetet, for å ikke stjele plass i bagasjerommet.
Den lave luftmotstanden nye Prius oppnår bidrar også sterkt til lavere forbruk. Bilen er lavere, har mer strømlinjeformet og iøynefallende styling, og er på samme tid mer aerodynamisk.

Bedre ytelser
Den nye Prius akselererer fra 0-100 km/t på 10.6 sekunder. Den viktige fartsøkningen fra 80 til 120 km/t ved forbikjøring skjer på bare 8.3 sekunder og topphastigheten er 180 km/t. Ytelsene fra det nye hybridsystemet er 122 hestekrefter/90kW, og drivlinjen leverer nå kreftene på en mer brukervennlig måte. Den nye kraftkontroll-enheten (PCU) tillater systemet å benytte mer elektriske krefter, noe som betyr at akselerasjonen føles mer naturlig ved at motorens turtall bygges opp gradvis når farten øker.
Allsidig brukervennlighet forbedres også betydelig. Denne fjerde generasjonen av Prius er den første som kan dra en tilhenger og får en hengervekt på 725 kg (uten brems).

Forbedrede kjøreegenskaper
Fokuset på bedre effektivitet er matchet med Toyotas ambisjon om å oppnå bedre kjøreegenskaper. Den nye Prius skal være en bil som er mer givende å kjøre. I tillegg nyter modellen fordelen av et stivere karosseri – en 60 % forbedring i forhold til dagens modell. Dette oppnås gjennom å bruke nye sveise- og konstruksjonsteknikker og strategisk bruk av høyfast stål som er både sterkt og lett.
Et nytt «double wishbone»” bakhjulsoppheng bidrar til bedre håndtering og stabilitet, sammen med økt komfort for passasjerene. Den er tunet for å bidra ytterligere til at bilen krenger mindre og opprettholder stabiliteten, slik at bilen har gode egenskaper både på svingete veier og motorveier.
Disse kvalitetene kombineres med forbedret tilbakemelding og responsivitet fra gasspedalen, styringen og bremsene, noe som betydelig forbedrer de dynamiske egenskapene i nye Prius og skaper en bil som er morsommere å kjøre.