Førti år med Ford

Linda Marie Anderstrøm, Agderposten Medier

Dagfinn Noddeland kan ikke helt huske den nøyaktige datoen da han begynte å jobbe hos Arendal Auto, men at det var på høsten en gang iallfall. Året var 1979, han var ganske ung og hadde gått ferdig videregående. Han hadde lyst til å begynne å jobbe, og med en far som jobbet i bilbransjen ble det et naturlig valg for Noddeland.

Teft og interesse for faget
Magne Lundstøl arbeidet hos Arendal Auto, og som bekjent av Noddelands far var det han som var inngangsnøkkelen til at Noddeland begynte med salg av deler til biler i lokalene som den dag i dag holder til på Vesterveien i Arendal.

- Det var en god jobb, men det var egentlig ikke en bestemt tanke å begynne i bilbransjen, det ble bare sånn når jeg først hadde begynt. Jeg var en ung gutt på 17 år den gangen. Jeg hadde ikke noe ansvar, men var ansatt til å hjelpe til på delelageret, forteller Noddeland.

Noddeland begynte sitt arbeide hos Arendal Auto på delelageret, og arbeidet der i omtrent to år.

- Etter det gikk jeg over til å arbeide på kundemottaket. Der tok jeg imot de som skulle ha biler til verksted, snakket med kunder, og ordnet med fakturering. Jeg trivdes med det økte ansvaret, men det jeg likte aller best med jobben var nok det å ha direkte kontakt med kundene, sier Noddeland.

Og teft for å arbeide med mennesker og kundebehandling hadde han utvilsomt, kollegaene på Arendal Auto dro ham ofte med for å ta del i ulike arrangementer i bilbransjen.


Gullalder
I 1985 var det gullalder i bilbransjen, og Noddeland startet med salg av biler. Etter fire år i kundemottaket var han blitt vant til kundekontakt, og fikk til de grader testet ut sine ferdigheter som ny bilselger:

- På midten av åttitallet tok det litt av i Norge, folk handlet på bil hus og båt, jeg husker det som en tid hvor folk lånte mye penger. Jeg husker også at vi stadig hadde besøk av flere kunder samtidig som skulle ha tilbud på bil. Til tider var det faktisk kø av bilkjøpere på kontoret!

Med oppturer kommer også nedturer, og når det nærmet seg nittiårene gikk markedet kraftig ned igjen, noe som førte til et høyt antall overflødige biler. Mange hadde latt seg rive med av gullalder og jappetid i Norge, og enkelte sleit såpass med økonomien mot slutten av 80-tallet at de måtte kvitte seg med bilene.

- Jeg har absolutt vært gjennom opp- og nedturer, og har lært mye av det, sier Noddeland.

I dag er han daglig leder for Arendal Auto, men er i stor grad operativ i salgsjobb samtidig også. Å være såpass aktiv i salg fremdeles er bevisst valgt av Noddeland fordi han trives best når han er med på det som skjer, og han forteller at han får stor grad av innsikt i markedet på den måten.

Drivkraft
I den perioden Noddeland har jobbet hos Arendal Auto har bedriften vært under eierskap av tre forskjellige eiere som alle har hatt ulike tilnærminger til driften.

- Jeg har evnen til å kunne tilpasse meg, og er stort sett åpen for forandringer i hvordan ting fungerer. Å være tilpasningsdyktig er veldig nyttig for å skape en arbeidsplass hvor man kan trives over lang tid, forteller Noddeland.

En viktig drivkraft er å like det man driver med, forklarer han. Og selv så liker han svært godt å drive med salg. Han har flere kunder som han har solgt bil til flere ganger, og beskriver hvordan man etter flere års kundeforhold får et nært forhold til kundene og til kolleger i bransjen, og ikke minst hos Ford.

Og at nettopp Ford er merket han har valgt å arbeide med over så mange år er ikke tilfeldig.

- Ford er det merket jeg har valgt å være hos siden 1979 og til nå. Det har alltid vært spennende å få være en del av et verdensomspennende og internasjonalt selskap som alltid kommer igjen, til tross for nedturer.

Ford har en visjon om alltid å kunne tilby de riktige produktene til kundene til enhver tid. Med biler som passer for alle og enhver, alt fra rimeligere tilleggsbiler, til familiebiler, eksklusive biler og varebiler treffer de en stor del av markedet med sitt utvalg.

- Ford legger til rette for kundene, og jobber veldig for å være kundevennlige og fremtidsrettede både for privat- og bedriftsmarkedet. Det er en filosofi jeg trives godt med å jobbe etter, sier Noddeland.

Bilkunnskap før og nå
Før Finn.no og internett i stor grad kom inn i bildet hadde bilforhandlere en helt annen rolle enn de har i dag. Eksempelvis med hensyn til markedsføring og informasjon om bilene har ting endret seg drastisk.

– Jeg husker en gang hvor vi fikk laget en flyer på et A4-ark med informasjon om biler vi ønsker å markedsføre til kundene. Vi sendte disse direkte hjem i postkassen til folk får å nå ut til dem. I dag er ting helt annerledes. Alle orienterer seg på egen hånd på nett, beskriver Noddeland.

Også kunnskap om bil generelt har utviklet seg i stor grad. Før var folk rundt hos forhandlerne for å innhente informasjon før de handlet bil. I dag er det mye enklere å orientere seg på marked og utvalg for å vurdere hva som er en fornuftig pris på de ulike bilene, og de aller færreste drar ut for å se på bil uten å først ha gjort en del forundersøkelser på nett. Til tross for dette er Noddeland tydelig på at bilselgere fremdeles har en veldig viktig oppgave i bilhandelen.

- Den rådgivende rollen er svært viktig som selger. Vår jobb er å lytte til kunden, høre etter hva de faktisk har behov for, og komme med anbefalinger basert på det. Det er avgjørende for at kundene skal få det produktet som de faktisk har bruk for, sier han.

Fremtiden er lys
Kundebehovet i dag er så ikke så veldig ulikt det som var for førti år siden. Som i dag trengte folk den gang også en god og trygg familiebil, de hadde bikkje, eller de hadde behov for tilhengerfeste, sier Noddeland.

-Det er mye likt. Men det er klart at miljømessige behov kommer mye inn i bildet nå, det er mange flere drivlinjer for kunden å velge i. Kommer an på hva kunden skal bruke bilen til. Utviklingen går enormt fort, og det skjer endringer hele tiden, sier han.
Ford står overfor en veldig elektrifisering de nærmeste to årene, det kommer enormt masse spennende nyheter nå fremover.

- Det starter ved nyttår med en ny Ford Explorer, en stor og flott 7-seters plug-in hybrid med både firhjulstrekk og automat. Ford Puma kommer som mildhybrid, og en ny Ford Kuga kommer også som plugin-hybrid. Ekstra spennende er det at det kommer en helt ny elbil fra Ford, en romslig familiebil som leveres med to- og firhjulstrekk, og med svært lang rekkevidde, over 60 mil er oppgitt, forteller Noddeland, og skyter avslutningsvis inn med hensyn til sin egen fremtid i bransjen:

-Jeg har stor tro på fremtiden og på produktene våre. Jeg fortsetter som før, akkurat slik jeg trives.