Attraktiv lillebror

Av Jens P. Christensen, Agderposten Medier
Norges mest solgte SUV de to siste årene er blitt enda mer attraktiv. Og nå har Mazda CX-5 fått en lillebror som sprudler av eleganse og kjøreglede. I tillegg er nye Mazda CX-3 svært prisgunstig

Mazda er virkelig på offensiven! I løpet av noen måneder er nye Mazda 3 og Mazda 2 lansert, mens bestselgerne Mazda 6 og Mazda CX-5 har fått omfattende ansiktsløfting. Og ikke nok med det – nå ruller Mazda CX-3, en helt ny, attraktiv modell, ut på norske sommerveier.
Familielikheten med storebror CX-5 er slående, med Mazdas prisbelønte KODO – Soul of Motion design. Crossover-nyheten glir elegant inn i den mest solgte bilklassen her i landet, og den kommer garantert til å utfordre listetoppene både på utseende, teknologi, kjøreglede og ikke minst pris.
Appellerer til mange
– Vi har stor tro på at dette blir en populær bil. Storebror CX-5 er jo en bestselger, og den litt mindre og rimeligere CX-3 vil appellere til mange. Dessuten merker vi veldig positiv respons hos dem som har sett bilen allerede, sier Mazda-forhandler Stig Rune Aasen, som kan tilby både forhjulsdrift og firehjulsdrift, bensin- eller dieselmotor – kombinert med enten sekstrinns automatgir eller standard manuell girkasse. Noe for enhver smak, med andre ord.
– Firehjulstrekk er populært, men jeg tror vi kommer til å selge mange biler med forhjulsdrift. Det er jo slett ikke alle som trenger firehjulstrekk, sier Aasen.
Fritt valg
Mazda CX-3 kommer med full SKYACTIV-teknologi, som inkluderer 2,0-liters bensinmotor på 120 eller 150 hestekrefter. 120-hesteren leveres i kombinasjon med forhjulsdrift mens den større utgaven kombineres med drift på alle fire. For de som foretrekker diesel er det en 1,5-liter med 105 hk og et dreiemoment på 270 Nm. Som gjelder. Kundene kan velge mellom for- eller firehjulsdrift, og samtlige motorer kan kombineres med sekstrinns automatgir som alternativ til standard manuell girkasse.
Med en prislapp på omkring 230.000 for nye CX-3 med forhjulstrekk bør dette bli en av sommerens slagere. Og for nordmenn med forkjærlighet for firehjulstrekk og masse utstyr, vil toppmodellen med enten bensin- eller dieselmotor, firehjulstrekk og automatgir vil koste omkring 330.000.
«Ny» bestselger
Mazda CX-5 er en kjempesuksess – også har i landet. To år på rad har den store, elegante bilen vært Norges mest solgte SUV. Nå er en kraftig oppdatert utgave klar for å erobre markedet.
Forbedringene er omfattende både utvendig og innvendig, og i tillegg kommer det et nytt motoralternativ.
Fronten har fått det største løftet med ny grill, nye lyskastere på utstyrsnivå Vision og Optimum med full-LED pakke, både nær og fjernlys, samt ny signatur for kjørelyset lik nye Mazda2 og Mazda6. Utstyrsnivå Vision og Optimum har fått nye LED tåkelys og baklampene har fått nytt design, nå også med LED-teknologi. Utstyrsnivå Optimum får en ny eksklusiv to-tonet 19” lettmetallfelg.
Mange forbedringer
Innvendig har det skjedd mange forbedringer. Panelet i front av instrumentene og passasjersiden har fått ny og mer forfinet utforming og to koppholdere er standard. CX-5 har nå Mazdas mobile oppkoblingssystem, MZD Connect, med 7” touchscreen, som ved bruk av Bluetooth fungerer både med iPhone og Android telefoner. DAB-radio kommer som standard.
Elektronisk parkeringsbrems er nå standard på alle utstyrsnivåer.
Sikkerhet
I likhet med 2015 utgaven av Mazda6 har også Mazda CX-5 fått en hel del nye sikkerhetssystemer, for eksempel adaptivt fjernlys (ALH). Mazda Rear Vehicle Monitoring System (RVM), et sikkerhetssystem som oppdager biler i blindsonen, er ytterligere utviklet og heter nå Mazda Blind Spot Monitoring (BSM).
Den nye utgaven av Mazda CX-5 har de samme motoralternativer som forgjengeren, men har i tillegg fått et nytt motoralternativ, den sofistikerte 2.5 l. 192 hk bensinmotoren som finnes på Mazda6, i utstyrsnivå Optimum i kombinasjon med automatgir.